Portakal Reçeli

Yapılışı :
Portakalları su altında güzelce yıkayın. Ardından her birinin kabuklarını hafifçe rendeleyin. Beyaz etli kısımları kalsın.
Dış kısımları rendelenen portakalları kaynar su içerisine bırakın ve bir müddet haşlayın. Bu işlem sayesinde portakalların acısı gitmiş olacaktır.
Yaklaşık 7-8 dakika haşlanan portakalları kaynar sudan alın ve süzgünün içerisine koyarak suyunun süzülmesini bekleyin. Süzgüde soğuyan portakalları küp küp veya ince dilimler halinde doğrayın.
Portakallar bir kenarda beklerken şerbet hazırlığına başlayın.
Reçel tenceresi içerisine toz şekeri ve suyu koyun. Ardından şeker eriyene kadar şerbeti karıştırın ve orta ateşte şerbetin koyu bir kıvama gelmesini bekleyin.
Yaklaşık yarım saat boyunca kaynayan şerbetin içerisine doğranmış olan portakalları ilave edin ve kısık ateşte pişirmeye bırakın.
Kaynayan portakal reçeli üzerinde biriken köpükleri tahta kaşıkla sıyırmayı ihmal etmeyin.
Kısık ateşte ağır ağır kaynayarak pişen portakal reçeli ortalama bir saatte hazır hale gelir.
Reçelinizin kıvamına gelip gelmediğini kontrol etmek için buzdolabından çıkarılan soğuk bir tabak içerisine reçelden bir çay kaşığı akıtın. Ardından tabağı yukarı doğru eğin ve reçelin akıp akmadığını kontrol edin. Eğer reçel tabaktan su gibi akmıyorsa, kıvamını almış demektir.
Reçelinizi ocaktan almadan hemen evvel yarım limonu içerisine sıkın ve bir taşım daha kaynamaya bırakın.
Ocağın altını kapatıp reçel tenceresini ocaktan aldıktan sonra reçelinizi kavanozun içerisinde dikkatlice doldurun.
Kavanozun üst kısmında yarım boşluk bırakın ve ardından yeni kavanoz kapağı ile reçel kavanozunun ağzını sıkıca kapatın.
Reçel kavanozunu yaklaşık 10 dakika kaynamış suda bekleterek aylarca bozulmadan korunmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlem kavanoz kapağının mühürlenmesini sağlar ve kapak hava almaz.