Kavanozda Yoğurt Tarifi

Yapılışı:
Öncelikle tenceremizi sudan geçiriyoruz, içerisine sütümüzü ekliyoruz.
Sütümüzün içerisine fincan tabağı koyup, ocağın altını yakıyoruz. Bu işlem, sütümüzün taşmasını engelleyecektir. Hatta bununla ilgili yine kendi sayfamda paylaştığım süt nasıl taşmaz? tarifinden yararlanabilirsiniz.
Sütünüzü tencerenize bıraktığınız andaki seviyeye bakınız.
İlk baştaki seviyeden bir parmak aşağıya düşünceye kadar, süt kaynatma işlemini devam ettirmelisiniz. Sütün içerisinde bulunan suyun buharlaşıp, yok olmasını sağlamalısınız. Çok fazla kaynatmadığınız zaman, yoğurdunuz sulu olacaktır.
Kaynama işlemi bittikten sonra, sütten kepçe yardımıyla kavanozlara boşaltalım.
Kavanozları mayalayacak ayarlayacağınız yere götürün ve sabitleyin çünkü mayalandıktan sonra hareket edilmesi iyi olmuyor. Hatta ben kavanozların altına sofra bezi seriyorum. Bu şekilde ısı kaybı olmuyor. Alttan da sütün ısı kaybını korumuş oluyoruz.
Yerine yerleştirilen kavanozlar, ara ara mayalanma ısısına geldi mi diye bakılmalıdır.Mayalanma ısısına geldiğini anlamak için, küçük parmağımızı kavanozun tam ortasına batırarak içimizden 10’a kadar sayabiliyorsak yani parmağımız ısıya dayanabiliyorsa 10 saniyeye kadar tamamdır. Yalnız sayarken 7 den sonra parmağınızda ısırıklar hissedilmeye başlanmalı. İşte o an doğru zamandır yakalayın :) Diğer türlü süt ılık olmuş olur ve istenilen neticeyi elde etmiş olamayız.
Tam kıvamına gelen sütün içerisinden 1 kaşık süt alıp, maya yapacağımız 1 çorba kaşığı yoğurdumuzun içine koyup bir kasede karıştırıyoruz ve homojen bir hale gelmesini sağlıyoruz.
Sonrasında her kavanozun içine bir tatlı kaşığı maya ekleyip, 5-6 tur karıştırınız. Amaç mayanın her noktaya yayılmasını sağlamak.
Mayalama işlemi bittikten sonra, delikli süzgeç ile kavanozların üzerine kapatın ve etrafını güzelce bir bezle sarın. Yalnız eleğin en tepe kısmı açık kalmalı ki, buhar yapıp sulanmasın.
2. bir bez daha üzerine atılmalıdır. İşte o 2. bezle her yanı sarılmalı. Resimlerde paylaştım, açıklayıcı olacaktır.